< Takaisin: Masters

Runsaslukuinen joukko vaasalaisia masters-uimareita osallistui jokavuotisiin pitkänradan SM-mittelöihin 23-25.10.2015. Tällä kertaa oltiin uudistetussa Turun Impivaaran hallissa, täl puol jokkee. Erityisen ilahduttavaa oli ”irtolaistemme”, eli lähinnä irtolais-naistemme, eli Vaasasta muuttaneiden, mutta edelleenkin VUS:aa edustavien, osallistuminen kisoihin. Miksi sitä nyt hyvää seuraa vaihtaisi, varsinkaan illallisseuraa.

Kevään lyhyenradan kisojen jälkeen oli taas harjoiteltu tiiviisti, hiottu tekniikkaa, suunniteltu taktiikkaa ja uudistettu harjoitusohjelmia. Suunnitelmallista ja päämäärätietoista toimintaa. Kun vertaa sitä esimerkiksi uuden hallituksemme neljän ensimmäisen kuukauden poukkoiluun ja erinäisten ”harjoitusten” toimeenpanemiseen, niin onhan siinä eroa. Meidän ”yhteiskuntasopimuksessamme” sote-osuuden kantavana voimana on vapaaehtoisuus ja ennaltaehkäisy. Omalla kustannuksella, omalla ajalla, omin voimin, mutta kavereiden kanssa.   SOsiaalipalveluiden osuuden kattaa kiinteä verkosto harjoituskavereiden, oman seuran ja muiden uintiharrastajien kanssa. TErveyspalveluiden osuudesta huolehtii systemaattinen ja määrätietoinen fyysinen harjoittelu, joka ei kuitenkaan suuntaudu välttämättä parempiin tuloksiin, vaan oman fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Ennaltaehkäisy niin SO kuin TE asioissa olisi oletettavasti se kaikkein tehokkain, ja kenties ainoa keino, säästää yhteiskunnan varoja. Eli mitä enemmän ihmisiä pystymme pitämään sote-palveluiden ulkopuolella, sitä parempi. Jos ihmiselle on lottovoitto syntyä Suomeen, on vireä uinti- ja masters-toiminta paikallisessa uimaseurassa ainakin jokerin pääpotin arvoinen kunnalle.

Oikaisin itseni kisajaksojen välisellä tauolla Impivaaran taukotilan lattialle. Jossain siellä unen ja valveen rajamailla näin Pohjalaisen etusivun kissankorkuiset otsikot. Hallitus oli uudistanut kärkihankkeitaan. Väylien ennaltaehkäisevään kunnostamiseen tarkoitettu määräraha oli puolitettu 60 miljoonaan ja toinen puoli osoitettu 60 vireimmälle uimaseuralle käytettäväksi TEVA- kärkihankkeeseen. Pääministeri oli lopultakin, tavattuaan muutamia mastersuinnin alkuaikojen kätilöitä henkilökohtaisesti, ymmärtänyt, että infrastruktuurin lisäksi on mahdollista elvyttää myös ihmisiä. Siis jo ennen tehoa.   Kuuluisassa kärkihankesaarnassaan kansakunnalle hän oli lehden mukaan jylissyt: -”Sairaudet ovat sairauksia ja ne hoidetaan maksoi mitä maksoi. Kuten pakolaisetkin. Sairaanhoidon kustannuksiin voimme vaikuttaa vain terveyttä vaalimalla eli TEVA:lla, pakolaisongelmaan vain inhimillisyyttä vaalimalla eli INVA:lla. Sillä mitä meistä olisi jäljellä ilman niitä. Emmehän me suinkaan elä enää missään helkutin Impivaarassa”. Jutun vieressä oli kuva uudesta pakolais- ja liikuntaministeri Timo S:sta, ryhdikkäästä ja hyväkuntoisesta viisikymppisen näköisestä miehestä, joka ensimmäisten testi-TEVA:laisten ja INVA:laisten joukossa, oli saanut vaihtaa lippalakkikokonsa melonista omenaan ja takkinsa Vaasan torin basaarista ostettuun syyrialaisesta villasta valmistettuun liiviin. Kuvassa Timo S oli ojentamassa 1 miljoonan euron shekkiä VUS:n puheenjohtajalle Peter N:lle.   Peter puolestaan lupasi kiitospuheessaan osallistua Kokkolan masters-kisoissa VUS:n viestijoukkueeseen keväällä -16 ja kantaa täten kortensa …

…. ja siinä samassa entinen vaasalainen, viereisellä patjalla lepäilevä Ralf Sund, tönäisi minua kylkeen ja osoitti läppäriltä aamujakson tuloksia. Katsoin Ralfia hölmistyneenä ja tajusin kauhistuneena että … vaikka pääsemme lähtemään Impivaarasta huomenna, impivaaralaisuus ei ole suinkaan lähtenyt meistä. Onneksi kuulutus verrojen alkamisesta pelasti mielenrauhani.

Niin muuten… tuloksista puheenollen, ne löydät helposti osoitteesta www.livetiming.fi. Tässä kuitenkin hieman huomioita siitä mitä sankarimme saivat aikaan Turuus:

Petra T jyräsi taas kerran vastustajansa, 50 m perhosessa SE ja sen lisäksi 3 kultaa; Hannu K teki saman miesten puolella, 50 m perhosen SE:n lisäksi 4 kultaa; Kaj F hallitsi ”miestenmatkaa” eli 200 m perhosta; Petteri K teki uusista uikkareistaan huolimatta omia ennätyksiä ja rikkoi Lontoon EM-kisarajoja; Päivi H ui nilkka vinossa ja Barcelonan teräsmieskisan rasitukset niskassaan; Janne S suoritus oli mukiinmenevä kun huomioi että vauvauinti alkaa vasta parin kuukauden kuluttua; Minna J kutoi sukkaa ja pesi siinä ohessa 100 m vapaassa Janne A:n; illalla Janne A sitten voiteli haavojaan Smörissä viestimitalliskumpalla; Sara S:llä oli vaikeuksia liikenneyhteyksien kanssa mutta selkäuinnin sulavat delfarit olivat entisellään; Heikki R:lle tällä kertaa paras matka oli kotimatka Nakkilan nahkiaisista huolimatta; Paula N tehtaili omia ennätyksiä muttei lähtenyt mukaan 100 m ylläriperhoseen; Markku P hoiteli joukkueenjohtajahommat rutiinilla uintiensa lomassa vaikka kelkka katosikin ravintola Smöriin; Tapio P joutui urakoimaan omien matkojensa lisäksi kaikki viestit; Christer B ei saanut kunnon otetta veteen koko aikana mutta onneksi naudanlihatartar ja Minna pelastivat viikonlopun; Katja T paranteli aikojaan matkalla kuin matkalla uusilla Eetun opeilla; Tomi V pisti tapansa mukaan kaiken peliin heti alusta asti ja katsoi sitten riittääkö se maaliin saakka, ja riittihän se; ja lopuksi ensikertalaisemme Rebekka Sahlberg (Marjaniemen uimareiden lahja VUS:lle) joka kuuden vuoden tauon jälkeen kilpailee jälleen. Rebekkan mielestä Turun parasta antia oli vaasalaisseura, siis joko VUS tai me.

Seurapisteissä VUS oli seitsemäs, himmeämpiä mitaleita saatiin roppakaupalla, osallistuttiin 15:sta viestiin joista naisten 4×100 seka (Sara, Rebekka, Petra ja Paula) otti kultaa koko sekaviestien parhaalla ajalla. Vielä kun mainitaan että Kaleva L haaremeineen oli ilahduttamassa meitä illallisella niin siinäpä se.

Ensi maaliskuussa ovat lähes kotikisat Kokkolassa joten ei kun harjoittelemaan kaikki uudet ja vanhat Teva:laiset.

2015-10-24-939

Heikki R