< Takaisin: Masters

Kärkihankkeita ja torjuntavoittoja

Matka  Lappeenrantaan oli pitkä, mutta kisat uitiin onneksi lyhyellä radalla.  Vaikka rata oli lyhyt, niin aika ei antanut armoa. Kellot kävivät taas hiemen nopeammin kuin aikaisemmin, mutta sehän on useille masterseille jo tuttua. Lohtuna meille onneksi on, että kellossa on sama vauhti myös vastustajille, ja siitähän piti Fogeli kilpailunjohtajana huolen.

Kaikille ei tietenkään käynyt näin hassusti, vaan joukkoon mahtui myös useita jotka paransivat aikojaan. Menestystarinoiden joukkoon nousivat ainakin masterskisojen ensikertalaiset. Antti Korrin maine oli kiirinyt jo edeltä, joten hän sai uida soolona 200 m sekarin, kun vastustajia ei uskaltautunut paikalle, sekä Jussi Mäkiranta, joka teki ennätykset joka matkallaan. Tarkemmat tulokset kaikkien 14:sta VUS:laisen osalta löydät livetimingistä.

Meille, jotka saavutimme vain torjuntavoittoja saattaisivat kovemmat keinot olla tarpeen. Otetaan esimerkiksi vaikka torjuntavoittojen mestarin eli hallituksen keinovalikoima, joka tähtää Suomen nostamiseen ylös talouden alamäestä. Olisiko siitä apua meille? Nykyhallituksen oppeja noudattaen tavoitteisiin pyrittään ns. kärkihankkeiden avulla. Niissä voimat keskitetään vain yhteen osa-alueeseen kerrallaan.  Satsataan siihen kaikki ja toivotaan, että kokonaisuus hoituu siinä sivussa.  Mastersien mielenmaisemassa se tarkoittaisi, että keskitytään vapaauinnissa neljäksi vuodeksi vasemman käden loppusaattossa ranteen oikeaan vertakaaliseen asentoon ja toivotaan, että  muu kroppa pysyy kunnossa siinä ohessa.

On kuitenkin huomioitava, että hallituksen linjauksen mukaan hanke-sana käsitetään eräänlaiseksi tuumaksi, aikomukseksi, hahmotelmaksi, puuhaksi tai luonnokseksi, josta simppeliys, helppous ja vaivattomuus eivät ole kaukana.  ”Jos tämä ei satu onnistumaan, kokeillaan sitten jotain muuta” mentaliteetti kukoistaa,  joten taustalta löytyy aina vara- tai kenties jopa piilokärki.    Mutta meidän mastersien on syytä suhtautua hanke-sanaan vakavammin. On kyse työstä, projektista tai tehtävästä,  joka tähtää yksilöiden kokonaisvaltaiseen, niin fyysisen kuin henkisen hyvinvoinnin edistämiseen, säilyttämiseen tai ainakin mahdollisimman hitaaseen hiipumiseen. ”Jos itse et pidä huolta itsestäsi, ei sitä kyllä tee hallituskaan” nykyistä sote-mentaliteettia lainatakseni.  Lisäkannustusta harjoitteluun antaa myös tietoisuus siitä, että vaikka Lappeenrantaan on pitkä matka junalla, niin vielä pidempi se on Seinäjoelle ambulanssilla.

Sen verran olemme ylimmille päättäjillemme kuitenkin velkaa, että edes kerran kokeilemme.  Lähetämme siis elokuussa Hannu K:n yksinäisenä keihäänkärkihankkeenamme Budapestin MM-altaaseen ja katsomme, ehtiikö Hannu maaliin ennen kuin hallitus uppoaa.